محمود عباس: تنها آمریکا می‌تواند از حمله اسرائیل به رفح جلوگیری کند

یکشنبه ۱۴۰۳/۰۲/۰۹

محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطین روز یک‌شنبه ۹ اردیبهشت اعلام کرد تنها آمریکا می‌تواند مانع از حمله قریب‌الوقوع اسرائیل به رفح در جنوب نوار غزه شود.

عباس در سخنرانی خود در جلسه ویژه مجمع جهانی اقتصاد در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، از واشینگتن خواست از عملیات نظامی اسرائیل در رفح که بر اساس پیش‌بینی‌ها ظرف چند روز آینده به انجام خواهد رسید، جلوگیری کند.

او هشدار داد حمله اسرائیل به رفح می‌تواند موجب فرار فلسطینیان از نوار غزه شود و «بزرگ‌ترین فاجعه تاریخ مردم فلسطین» را رقم بزند.

اسرائیل رفح را آخرین سنگر حماس می‌داند و می‌گوید برای نابودی این گروه، حمله به این منطقه ضروری است.

در سوی دیگر، آمریکا، سازمان ملل متحد، کشورهای عربی و بسیاری از کشورهای اروپایی با عملیات اسرائیل در رفح مخالفند.

بیش از یک میلیون آواره فلسطینی برای در امان ماندن از خشونت‌‍‌ها در نقاط مختلف غزه، در رفح پناه گرفته‌اند.

عباس بار دیگر مخالفت خود را با جابه‌جایی اجباری فلسطینیان و کوچاندن آن‌ها به اردن و مصر اعلام کرد و افزود بیم آن می‌رود اسرائیل پس از پایان عملیات خود در غزه، اخراج فلسطینیان از کرانه باختری رود اردن را در دستور کار قرار دهد.

کودک فلسطینی در اردوگاه آوارگان رفح، جنوب نوار غزه، هشتم اردیبهشت

یسرائیل کاتز، وزیر امور خارجه اسرائیل روز هشتم اردیبهشت گفت در صورت نهایی شدن توافق آتش‌بس و آزادی گروگان‌های اسرائیلی، این کشور طرح خود را برای حمله به رفح در جنوب غزه به حالت تعلیق در خواهد آورد.

در سوی دیگر، خلیل الحیه، از اعضای ارشد حماس اعلام کرد این گروه در حال بررسی آخرین طرح اسرائیل درباره آزادی گروگان‌های در بند حماس و برقراری آتش‌بس در نوار غزه است.

او از ذکر جزییات این طرح خودداری کرد و تنها گفت طرح اسرائیل پاسخی به پیشنهاد حماس است که دو هفته پیش ارائه شده بود.

هم‌زمان حماس در بیانیه‌ای اعلام کرد رهبران سه گروه شبه‌نظامی فلسطینی فعال در غزه در مورد تلاش‌ها برای پایان دادن به مناقشه کنونی با یکدیگر بحث و تبادل و نظر کردند.

در این بیانیه هیچ اشاره‌ای به پیشنهاد اسرائیل نشده است.

این اظهارات پس از آن مطرح می‌شوند که هیاتی از مصر روز هفتم اردیبهشت برای مذاکره درباره آتش‌بس به اسرائیل سفر کرد.

به گفته یک مقام مصری، هدف این هیات، مذاکره درباره «چشم‌اندازی جدید» در روند گفت‌و‌گوهای آتش‌بس بوده است.

او افزود مذاکرات در خصوص مرحله اول آتش‌بس همچنان ادامه دارد. در این مرحله قرار است تعداد معدودی از گروگان‌های حماس با زندانیان فلسطینی در اسرائیل مبادله شوند.

همچنین در این مرحله انتظار می‌رود تعداد قابل توجهی از آوارگان فلسطینی با «حداقل محدودیت‌ها» به منازل خود در شمال غزه بازگردند.

این مقام مصری تاکید کرد تلاش‌ها برای تامین خواسته‌های دو طرف همچنان ادامه دارد و موفقیت مذاکرات در این مرحله می‌تواند زمینه را برای دست‌یابی به توافقی برای پایان دادن به مناقشه کنونی فراهم آورد.

شبه‌نظامیان حماس روز هفتم اکتبر با حمله به جنوب اسرائیل حدود هزار و ۲۰۰ نفر را کُشتند و بیش از ۲۴۰ نفر را به گروگان گرفتند که از این تعداد تاکنون ۱۱۲ تن آزاد شده‌اند.

روزنامه دیلی‌میل روز دوم اردیبهشت نوشت پیش‌بینی می‌شود تنها ۴۰ تن از گروگان‌های باقی‌مانده در اسارت حماس زنده باشند.

در روزهای اخیر حماس ویدیوهایی کوتاه از سه گروگان اسرائیلی خود منتشر کرد که در آن‌ها، گروگان‌ها از خانواده‌های خود می‌خواستند برای آزادی‌شان اقدام کنند.

این اقدام حماس فشارها را بر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل برای تن دادن به آتش‌بس افزایش داده است.

در ادامه تلاش‌های جامعه بین‌المللی برای کاهش تنش‌ها در منطقه، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز یک‌شنبه به ریاض می‌رود.

استفان سژورنه، وزیر امور خارجه فرانسه هم روز یک‌شنبه به لبنان سفر می‌کند. خبرگزاری رویترز هدف از این سفر را رایزنی برای جلوگیری از وقوع جنگ احتمالی میان حزب‌الله و اسرائیل عنوان کرد.

وب‌سایت خبری بلومبرگ روز ششم اردیبهشت گزارش داد ارتش اسرائیل خود را برای یک جنگ بالقوه تمام‌عیار و همه‌جانبه با حزب‌الله در لبنان آماده می‌کند.

در روزهای اخیر آتش‌باری متقابل در مرز لبنان و اسرائیل شدت گرفته است.

تجمع حامیان حزب‌الله، بیروت، ۱۷ فروردین

رسانه‌های اسرائیلی همچنین نوشتند دیوان کیفری بین‌المللی مستقر در لاهه ممکن است حکم بازداشت نتانیاهو، یوآو گالانت، وزیر دفاع، و هرتزی هالوی، رییس ستاد کل ارتش اسرائیل را صادر کند.

بر اساس این گزارش، اسرائیل و آمریکا به صورت گسترده در تلاش‌اند تا مانع از صدور چنین حکمی شوند.

پیش از این آفریقای جنوبی با استناد به اقدامات ارتش اسرائیل در غزه، این کشور را به نقض کنوانسیون نسل‌کشی سازمان ملل متحد متهم و علیه اسرائیل در دیوان بین‌المللی دادگستری اقامه دعوی کرده بود.

به گفته وزارت بهداشت حماس، از زمان آغاز مناقشه کنونی بیش از ۳۴ هزار و ۳۰۰ نفر در غزه جان خود را از دست داده‌اند و بیش از ۷۷ هزار تن دیگر مجروح شده‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
برنامه با کامبیز حسینی
روس‌ها و ایرانی‌ها
خبر

شنیداری

پادکست‌ها