پیش‌نویس توافق امنیتی واشینگتن و ریاض در دیدار بن‌سلمان و سالیوان

یکشنبه ۱۴۰۳/۰۲/۳۰

محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، با یکدیگر دیدار و درباره پیش‌نویس «تقریبا نهایی‌شده» توافق امنیتی بین واشینگتن و ریاض گفت‌وگو کردند.

خبرگزاری دولتی عربستان سعودی گزارش داد که این دیدار روز یکشنبه ۳۰ اردیبهشت در شهر ظهران انجام شده است.

بر اساس گزارش این خبرگزاری، در این دیدار روابط راهبردی دو کشور و راه‌های تقویت آن در زمینه‌های مختلف بررسی شد و نسخه تقریبا نهایی پیش‌نویس توافق‌نامه‌های راهبردی پادشاهی عربستان سعودی و آمریکا مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

اواسط اردیبهشت‌ماه، خبرگزاری بلومبرگ گزارش داد که آمریکا و عربستان سعودی در آستانه پیمانی تاریخی هستند که نه تنها تضمین‌های امنیتی بی‌سابقه‌ای را به پادشاهی سعودی ارائه می‌دهد، بلکه می‌تواند در صورت پایان دادن به جنگ در غزه راه را برای برقراری روابط دیپلماتیک با اسرائیل هموار کند.

بر اساس این گزارش، چنین توافقی به‌طور بالقوه خاورمیانه را تغییر می‌دهد و این اقدام علاوه بر تقویت امنیت اسرائیل و عربستان سعودی، موقعیت آمریکا را در منطقه به ضرر جمهوری اسلامی و حتی چین تقویت خواهد کرد.

این پیمان ممکن است چنان امتیازاتی به عربستان سعودی بدهد که اجرایی شدنش نیازمند تایید سنای آمریکا باشد و حتی فراتر از آن، به بزرگ‌ترین صادرکننده نفت جهان، امکان دسترسی به سلاح‌های پیشرفته‌ آمریکایی را بدهد که تا کنون فروش آنها به عربستان ممنوع بوده است.

بر اساس گزارش بلومبرگ، اگر چنین توافقی صورت بگیرد، بن سلمان موافقت خواهد کرد که استفاده از فناوری چین در حساس‌ترین شبکه‌های کشورش را محدود کند، به شرط آنکه آمریکا در حوزه‌های هوش مصنوعی و محاسبات کوانتومی سرمایه‌گذاری عمده‌ای کند و به برنامه هسته‌ای غیرنظامی ریاض یاری برساند.

رویترز نوشت که گفت‌وگوهای اخیر در پی گزارش‌هایی مبنی بر نزدیک شدن واشینگتن و ریاض به توافق برای تضمین‌های امنیتی آمریکا و کمک‌های هسته‌ای غیرنظامی به عربستان سعودی انجام شده، هر چند که توافق عادی‌سازی اسرائیل و عربستان سعودی که بخشی از یک «توافق بزرگ» خاورمیانه پیش‌بینی شده، دور از دسترس باقی مانده است.

کاخ سفید روز جمعه درباره این سفر مشاور امنیت ملی آمریکا اعلام کرد که هدف سالیوان گفت‌وگو در مورد مسائل دوجانبه و منطقه‌ای از جمله غزه و تلاش‌ها برای دستیابی به صلح و امنیت پایدار در منطقه است.

مشاور امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرده بود که امضای توافقنامه دفاعی میان واشینگتن و ریاض پیش از عادی‌سازی روابط عربستان سعودی و اسرائیل ممکن نخواهد بود.

عربستان سعودی بزرگترین صادرکننده نفت جهان است، اما این کشور همزمان به دنبال تولید انرژی تجدیدپذیر قابل توجه و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای تحت یک برنامه بلندمدت است.

رسانه رسمی عربستان سعودی افزود که بن‌سلمان و سالیوان در مورد مساله فلسطین و یافتن مسیری به سوی راه حل دو کشوری «به گونه‌ای که خواسته‌های مردم فلسطین و حقوق مشروع آنها را برآورده کند» نیز گفت‌وگو کردند.

این دو همچنین آخرین تحولات منطقه از جمله وضعیت غزه و لزوم توقف جنگ و تسهیل ورود کمک‌های بشردوستانه به این منطقه را مورد بررسی قرار دادند.

در ماه‌های اخیر عربستان سعودی بارها خواهان توقف جنگ در غزه و برقراری آتش‌بس شده است.

جنگ کنونی غزه با حمله بی‌سابقه و مرگبار حماس به اسرائیل آغاز شد و هنوز چشم‌انداز مشخصی برای پایان یافتن آن وجود ندارد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
تیتر اول با نیوشا صارمی
خبر
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد

شنیداری

پادکست‌ها