با بازگشت دونالد ترامپ به قدرت، سیاستهای آمریکا برای مقابله با بحران فنتانیل به سمت سختگیری بیشتر علیه چین تغییر خواهد کرد، ترامپ از تعرفههای جدید ۱۰ درصدی بر کالاهای وارداتی از چین خبر داد در حالی که مشاوران او به دنبال تحریم مالی بانکهای چینی هستند.
به گزارش رویترز با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، رویکرد واشنگتن در مقابله با بحران فنتانیل وارد مرحلهای جدید خواهد شد.
ترامپ و تیم انتقالی او در حال تدوین سیاستهایی سختگیرانهتر برای توقف جریان ورود مواد شیمیایی لازم برای تولید فنتانیل از چین به آمریکا و یا با واسطه از مکزیک هستند.
ترامپ روز دوشنبه در شبکه اجتماعی خود، سوشیال تروث، اعلام کرد که تعرفههای جدید ۱۰ درصدی بر کالاهای وارداتی از چین و تعرفههای ۲۵ درصدی بر کالاهای مکزیک و کانادا اعمال خواهد شد.
به گفته او این کشورها اقدامات کافی برای جلوگیری از ورود مواد مخدر، به ویژه فنتانیل، به آمریکا انجام ندادهاند. ترامپ افزود: «گفتوگوهای من با چین برای توقف جریان مواد مخدر بینتیجه بوده است.»
مقامات ایالات متحده میگویند که چین منبع اصلی پیش سازهای شیمیایی است که از سوی کارتل های مکزیکی برای تولید فنتانیل استفاده میشود. دولت بایدن در سال گذشته در حال مذاکره با پکن برای مقابله با جریان فنتانیل بود.
به گزارش رویترز، دیپلماسی تا کنون نتایج امیدوارکننده اما متوسطی داشته است؛ این امر برخی از مقامات امنیتی ایالات متحده را که به دنبال افزایش فشارها بر چین هستند، ناامید کرده است.
پیشنهاد تحریم مالی بانکهای چینی
مشاوران ترامپ خواستار تحریم بانکهای چینی مرتبط با پولشویی و فروش مواد شیمیایی به کارتلهای مکزیکی شدهاند.
استیو ییتس، کارشناس چین و یکی از مشاوران غیررسمی ترامپ، تأکید کرد: «تنها راه جلب توجه پکن، تحریم بانکهای مرتبط با پولشویی و فروشندگان مواد شیمیایی فنتانیل است.»
ییتس، که خودش هم دخترش را بر اثر سو مصرف مواد مخدر از دست داده، به شدت از رویکرد نرمتر دولت بایدن در این زمینه انتقاد کرد.
دیوید آشر، از مقامات سابق دایره ضدپولشویی آمریکا، معتقد است تحریم بانکهای خارجی که با قاچاقچیان همکاری دارند، میتواند دسترسی آنها به سیستم مالی آمریکا و دلار را قطع کند و تجارت آنها را در سطح بینالمللی فلج کند.
آشر طرحی جامع برای مقابله با بحران فنتانیل پیشنهاد کرده که شامل اتهامات جنایی علیه بانکها و شرکتهای چینی و مکزیکی، تحریمهای گسترده، حملات سایبری به کارتلهای مکزیکی و تمرکز نهادهای اطلاعاتی آمریکا بر این بحران است.
واکنش چین
سخنگوی سفارت چین در واشنگتن اعلام کرد که این کشور اقدامات متعددی برای جلوگیری از تولید و قاچاق غیرقانونی فنتانیل انجام داده است. با این حال، او هشدار داد که در صورت اتخاذ رویکرد تهاجمیتر از سوی آمریکا، چین نیز واکنش نشان خواهد داد.
بحران فنتانیل که طی یک دهه گذشته جان بیش از ۴۰۰ هزار آمریکایی را گرفته است، به یکی از اولویتهای اصلی سیاست داخلی و خارجی ترامپ تبدیل شده و احتمالا روابط پکن و واشنگتن را در دوران دوم ریاستجمهوری او به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد.