فخرالدین آلتون، مدیر مرکز ارتباطات ریاست جمهوری ترکیه، در مراسم افتتاح پلتفرم چندرسانهای شبکه تیآرتی، رادیو و تلویزیون ملی ترکیه، به زبان فارسی گفت که تیآرتی به یک مرکز جاذبه در حوزه رسانهای تبدیل شده است و بدون تردید، انتشار محتوا به زبان فارسی، خدمتی ارزشمند به بشریت است.
تیآرتی فارسی میگوید که بهعنوان دوازدهمین زبان و نهمین پلتفرم فعالیتهای بینالمللی رادیو و تلویزیون ملی ترکیه، با هدف ارائه محتوای خبری دقیق، جامع و بیطرفانه برای بیش از ۱۳۰ میلیون فارسیزبان در سراسر جهان راهاندازی شده است.
آلتون در مراسم آغاز به کار بخش فارسی رادیو و تلویزیون ملی ترکیه، تیآرتی، گفت: «تیآرتی باید در خدمت ثبات و آرامش جهانی باشد. اکنون زمان آن رسیده است که حقیقت را آشکار کنیم و آن را به زبان بیاوریم. ما باید تحت هر شرایطی در کنار حقیقت بمانیم.»
در این مراسم هیچ نمایندهای از سفارت جمهوری اسلامی و یا دولت جمهوری اسلامی حضور نداشت.
در اواخر مهر ماه، رییس تیآرتی از قصد این شبکه برای راهاندازی بخش فارسی خود «با هدف آشفته کردن ایران» خبر داده بود.
راهاندازی بخش فارسی تیآرتی، در پی سرنگونی بشار اسد در سوریه و تیره شدن روابط تهران و آنکارا صورت میگیرد.
هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، روز دوشنبه ۲۶ آذر به الحدث گفت که جمهوری اسلامی از وضعیت جدید درس خواهد گرفت. رسانههای حکومتی در ایران مانند روزنامه کیهان و خبرگزاری تسنیم روز سهشنبه، ۲۷ آذر، به تندی به اظهارات فیدان واکنش نشان دادند و آن را «گزافهگویی» و «کنایهآمیز» خواندند.
مدیر مرکز ارتباطات ریاست جمهوری ترکیه، در سخنان خود با اشاره به اهمیت ایجاد پیوند میان ملتهای منطقه افزود: «برقراری ارتباط میان دو ملت کهن، اقدامی بسیار مهم است. تعامل و پیوند میان این دو ملت، با وجود تمامی چالشها، همچنان قدرتمند باقی مانده است. کافی است به دیوان کبیر مولانا نگاهی بیندازیم تا به قدرت این پیوند پی ببریم.»
آلتون همچنین با اشاره به انتقادهای جلال آلاحمد از سلطه غربگرایان گفت:«تقویت روابط میان این دو کشور منطقه، بدون شک به نفع هر دو طرف خواهد بود. ما در این منطقه با تهدیدهای مشترکی مواجه هستیم و همکاری و همافزایی میان ما، ضرورتی انکارناپذیر است.»
مدیر مرکز ارتباطات ریاست جمهوری ترکیه گفت: «هنگام نوشتن خبر و مطالب دیگر، به هیچ عنوان از زبانی که تفرقه و دو قطبی درست میکند، نباید استفاده کنیم. هرگز نباید به اطلاعات نادرست و گمراهکننده متوسل شویم. باید بدانیم که خیلیها با استفاده از اطلاعات نادرست و انتشارات اخبار غیرواقعی، در تلاش هستند که در امور کشورها و جوامع این منطقه، مداخله کنند.. نباید اجازه دهیم که تبلیغات تروریستی، راهی به محتوا و مطالب ما پیدا کند. باور دارم که برای مقابله با این خطرات، داشتن رویکردی آگاهانه و مسئولانه در حوزه رسانه و نشر بسیار ضروری است.»
محمد زاهد سوباجی، مدیرکل تیآرتی نیز در مراسم راهاندازی بخش فارسی این شبکه گفت: «ما صدایی اثرگذار در عرصه بینالمللی هستیم و در مناطق مختلف جهان به زبانهای خودشان محتوا تولید میکنیم. سالها یک نگاه یکجانبه و غربمحور بر رسانههای بینالمللی حاکم بود. ترکیه به رهبری رییسجمهوری اردوغان، همانگونه که در برابر بیعدالتیها ایستاد، در حوزه رسانهای نیز این انحصار را به چالش کشید و برای تحقق جهانی عادلانهتر تلاش کرد.»
او افزود: «همانطور که رژیم اسد در سوریه مرتکب ظلم و جنایاتی شد که مشابه آن در غزه نیز از سوی اسرائیل رخ میدهد، بار دیگر به چشم دیدیم که هرچه ظلم شدت میگیرد، عدالت نیز به همان میزان قدرت میگیرد. ما نیازمند نگاهی هستیم که انسان را در اولویت قرار دهد.»
مدیرکل تیآرتی گفت: «ما با زبان فارسی و توجه به پیوندهای مشترک فرهنگی، درصدد تقویت ارتباط بین ملل هستیم. باور داریم که تیآرتی فارسی بهعنوان یک پلتفرم معتبر و منبعی مورد استناد، نقشی مهم در توسعه ارتباطات بین ترکها و فارسیزبانان ایفا خواهد کرد.»
این شبکه میگوید که تاکنون توانسته است از طریق ۱۱ زبان دیگر به ۱۱ میلیارد بازدید و ۸ میلیارد تماشای ویدئو در فضای دیجیتال دست یابد و ۶۰ میلیون دنبالکننده را جذب کند.
شرکت رادیو و تلویزیون ملی ترکیه، در سال ۱۹۶۴ تاسیس شد و پخش برنامههای تلویزیونی خود را در سال ۱۹۶۸ آغاز کرد. تیآرتی دارای ۱۴ کانال تلویزیونی و ۱۹ ایستگاه رادیویی است. تیآرتی همچنین دارای کانالهای تلویزیونی به زبانهای ترکی، انگلیسی، عربی، آذری و کردی است. این شبکه میگوید که همه کانالهایش زیرنظر RTUK (شورای عالی رادیو و تلویزیون) و مطابق با کنوانسیون اروپایی تلویزیونهای فرامرزی اداره میشوند.