نرگس محمدی، برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۲۳، با اشاره به شرایط منطقه گفت: « جمهوری اسلامی با وجود فعالیتها و سرمایهگذاریهایی که در سطح منطقه و روی نیروهای نیابتی خود داشته، در ماههای اخیر متحمل شکستهای جبرانناپذیری شده است.»
او در دیدار و گفتوگویی مجازی با مسعود قرهخانی، رییس پارلمان نروژ، و در پاسخ به سوال خبرنگاری نروژی که در این جلسه حاضر بود ، افزود: « با توجه به عدم مشروعیت جمهوری اسلامی در داخل کشور، و اینکه حکومت فقط یک اقتدار پوشالی و مبتنی بر سرکوب را به نمایش میگذارد، راه ما به سوی دموکراسی هموار و هموارتر خواهد شد.»
نرگس محمدی که در مرخصی استعلاجی موقت بهسر میبرد، پیش از نیز جلسهای مجازی با اعضای کمیته نوبل صلح داشت.
محمدی تاکید کرد: «من نمیگویم کار ما آسان خواهد شد. من از قطعیت پیروزی در مسیر دموکراسی، آزادی و برابری سخن میگویم و بسیار امیدوار هستم.»
نرگس محمدی افزود: «میزان آگاهی مردم در سالهای اخیر بهویژه با جنبش زن، زندگی، آزادی به سطحی تاریخی رسیده است که برای مفهوم دموکراسی بسیار مهم و تاثیرگذار خواهد بود.»
او افزود: «درست است که مردم ۴۶ سال برای احقاق حقوق خود مبارزه کردهاند، ولی ما در یک بازه زمانی منحصربهفردی برای تحقق آزادی هستیم.»
نرگس محمدی گفت: «من بهدنبال گذار از جمهوری اسلامی بهعنوان یک نظام استبداد دینی هستم اما معطوف به اینکه دموکراسی، آزادی و برابری تحقق پیدا کند و مردم عاملیت داشته باشند.»
او با اشاره به تحولات منطقهای گفت: «کتمانپذیر نیست که بسیاری از عوامل منطقهای و خارجی مهم و موثر هستند، اما آنچه که در نگاه من اولویت دارد عنصر مردم است و مردم بهواسطه آگاهی که به دست آوردهاند و ارادهای که برای گذار از نظام جمهوری اسلامی دارند، قطعا موفق خواهند شد اگرچه ممکن است که روزهای سخت و دشواری در پیش داشته باشیم.»
برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۲۳ افزود: «جمهوری اسلامی در ۴۶ سال گذشته نشان داده است که ظرفیت تحقق دموکراسی و آزادی را ندارد.»
او افزود: «مساله مهمتر این است که جمهوری اسلامی ظرفیت اصلاحپذیری را هم ندارد. یعنی ما نمیتوانیم تصور کنیم که این نظام میتواند اصلاح شود. بنابراین، گزینهای که پیش روی ما میماند گذار از جمهوری اسلامی بهعنوان یک استبداد دینی است.»
در این دیدار مجازی، مسعود قرهخانی ضمن تبریک مجدد به نرگس محمدی برای دریافت جایزه صلح نوبل، به ویدیویی اشاره کرد که در آن نرگس محمدی هنگام انتقال از بیمارستان با آمبولانس، شعار «زن، زندگی، آزادی» سر میدهد.
او خطاب به نرگس محمدی گفت: «تو یک شیرزنی».
در ادامه این دیدار، دو طرف درباره مسائل حقوق بشر در ایران و جنبش «زن، زندگی، آزادی» گفتوگو کردند.
پس از پایان این دیدار، مسعود قرهخانی در گفتوگویی با ایراناینترنشنال، گفت: «به زودی باید شاهد یک انقلاب در ایران باشیم.»
طبق سنت جایزه صلح نوبل، برندگان این جایزه یک روز پس از دریافت جایزه، از سوی رییس پارلمان نروژ برای دیداری رسمی به پارلمان دعوت میشوند. سال گذشته، به دلیل زندانی بودن نرگس محمدی، خانواده او که به نمایندگی از وی جایزه را دریافت کردند، به این دیدار دعوت شدند.
گفتو گو با سیانان
نرگس محمدی همچنین روز چهارشنبه، ۲۸ آذر، در گفتوگویی با کریستین امانپور، مجری شبکه سیانان گفت:«از زمانی که جایزه صلح نوبل را دریافت کردم، فشار مقامهای جمهوری اسلامی بر من در زندان افزایش یافته است.»
او تاکید کرد: «صرفنظر از هر مجازات و فشاری که حکومت علیه من اعمال کند، قاطعانه علیه اعدام، آپارتاید جنسیتی و سیاستهای جمهوری اسلامی ایستادهام.»
نرگس محمدی درباره کتابی که در زندان در حال نوشتن آن است، به سیانان گفت که این کتاب خاطرات شخصی نیست، بلکه تجربههای جامعه ایران طی دهههای اخیر و تحولات جامعه به ویژه در ارتباط با زنان است.
او افزود: « زنان ایران در دهههای اخیر بیشترین سرکوب را تجربه کردهاند. زنان ایران در این مدت به مقاومت خود ادامه دادهاند. این مقاومت تنها در برابر حکومت نبوده است و زنان ایران در برابر سنتهای کهنه در خاورمیانه و کشور خود نیز ایستادهاند.»
محمدی گفت: «مقاومت زنان ایران با امید به آیندهای روشن همراه بوده است و آنها برای این ایستادگی هزینه سنگینی را پرداخت کردهاند.»
نرگس محمدی با اشاره به تلاش مردم ایران برای رسیدن به دموکراسی، آزادی و برابری گفت: «تجربه مردم ایران نشان میدهد جمهوری اسلامی قابل اصلاح نیست و کشور به نقطهای رسیده است که به گذار از خودکامگی مذهبی حکومت نیاز دارد.»
او افزود: «هدف ما رسیدن به دموکراسی و یک حکومت سکولار است و گذار از جمهوری اسلامی باید با روشهای خشونتپرهیز محقق شود.»