حمله آمریکا به مواضع تحت استفاده سپاه در سوریه، پیام مستقیم بایدن به خامنه‌ای

جمعه ۱۴۰۲/۰۸/۰۵

هم‌زمان با افزایش تنش‌های منطقه، نیروهای نظامی آمریکا به دستور جو بایدن به دو مجموعه در شرق سوریه که سپاه و نیروهای نیابتی‌اش از آن استفاده می‌کردند، حمله کردند. ساعاتی قبل از این حمله‌ها، کاخ سفید اعلام کرد که رییس‌جمهور آمریکا «پیامی مستقیم» به خامنه‌ای ارسال کرده است.

پنتاگون پنج‌شنبه چهارم آبان در بیانیه‌ای گفت نیروهای نظامی آمریکا به دستور جو بایدن به دو مجموعه در شرق سوریه که سپاه و نیروهای نیابتی‌اش از آن استفاده می‌کردند، حمله کردند. طبق این بیانیه، این حمله‌ها در واکنش به حملات اخیر شبه‌نظامیان وابسته به ایران به نیروهای آمریکا در عراق و سوریه انجام شد.

لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، در این بیانیه گفت: در حمله‌های شبه‌نظامیان وابسته به ایران به مواضع آمریکا که از ۲۵ مهر آغاز شدند، یک پیمانکار آمریکایی در اثر حمله قلبی درگذشت و ۲۱ نیروی نظامی آمریکا دچار مجروحیت جزیی شدند.

پنتاگون با تاکید بر اینکه آمریکا به ایران اجازه نخواهد داد که نقش خود را در حمله‌ به مواضع آمریکا انکار کند، خاطرنشان کرد: آمریکا به دنبال درگیری و افزایش خصومت‌ها نیست، اما اگر حمله‌های نیروهای نیابتی ایران علیه نیروهای آمریکا ادامه یابد، ما برای محافظت از افراد خود در انجام هر گونه اقدام لازم تردید نخواهیم کرد.

پنتاگون خاطرنشان کرد: حمله‌های آمریکا به مواضع سپاه در سوریه، به درگیری اسرائیل و حماس ربطی ندارد و به منزله تغییر در رویکرد ایالات متحده به جنگ کنونی نیست. وزارت دفاع آمریکا از همه کشورها و طرف‌های درگیر خواست از اقدام‌هایی که به گسترش درگیری‌ها در منطقه منجر می‌شود، پرهیز کنند.

در همین حال، رویترز به نقل از یک مقام آگاه گزارش داد هواپیماهای اف-۱۶ آمریکا در حمله به شرق سوریه، انبارهای سلاح و مهمات مورد استفاده سپاه و نیروهای نیابتی‌اش را هدف قرار دادند.

پیش‌تر در روز پنجشنبه،جان کربی سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید درباره حمله‌های روزهای اخیر به نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه اعلام کرد بایدن پیامی مستقیم به علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران در مورد هدف قرار دادن نیروهای آمریکایی در منطقه ارسال کرده است.

کربی در یک نشست خبری گفت: «پیامی مستقیم مخابره شد.»

پیش‌تر در روز پنجشنبه، پنتاگون اعلام کرد حدود ۹۰۰ نیروی جدید آمریکا به خاورمیانه رسیده یا در حال اعزام به منطقه هستند. به گفته سخنگوی پنتاگون، در هفته گذشته مواضع آمریکا در عراق دست‌کم ۱۲ بار و در سوریه چهار بار هدف حمله قرار گرفته و ۲۱ سرباز آمریکایی زخمی شده‌اند.

پیشتر جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا، در واکنش به حملات اخیر علیه نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه گفته است: «هشدار من به آیت‌الله این بود که اگر به اقدام علیه این نیروها [آمریکایی] ادامه دهند، ما پاسخ خواهیم داد و او باید آماده باشد. این هیچ ارتباطی با اسرائیل ندارد.»

واکنش آمریکا و اسرائیل به سفر هیات حماس به روسیه

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه گفت که ایالات متحده مشاهده کرده که روسیه هیچ نقش سازنده‌ای در بحران خاورمیانه ایفا نمی‌کند.

حماس اعلام کرد ابو مرزوق، عضو ارشد دفتر سیاسی این گروه در سفر به مسکو با میخائیل بوگدانوف، معاون وزیر خارجه روسیه، دیدار و درباره راه‌های «توقف حملات اسرائیل» گفت‌وگو کرده است.

خبرگزاری فرانسه نیز به نقل از وزارت خارجه روسیه نوشت که نمایندگانی از ایران این هیات را همراهی می‌کردند.

وزارت خارجه اسرائیل استقبال روسیه از مقام‌های ارشد حماس را محکوم کرد.

دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین به خبرنگاران گفت که مذاکرات با نماینده حماس در سطح وزارت خارجه روسیه انجام می‌شود و ولادیمیر پوتین رییس‌جمهور روسیه هیچ برنامه‌ای برای دیدار با این هیات ندارد.

رویترز نیز نوشت که هیئتی از حماس برای گفت‌وگو در مورد آزادی گروگان‌های خارجی از جمله شهروندان روسی که این گروه شبه نظامی در حال حاضر در غزه آنان را اسیر کرده، به مسکو رفت.

جنت یلن، وزیر خزانه‌داری آمریکا روز پنجشنبه گفت که دولت بایدن به دنبال فرصت‌های بیشتری برای کاهش جریان مالی حماس پس از حملاتش علیه اسرائیل است.

یلن در مصاحبه‌ای با بلومبرگ گفت که دولت آمریکا تاکنون «گام‌های زیادی» را برای اعمال تحریم‌ها علیه حماس برداشته است.

او افزود که درگیری بین اسرائیل و حماس تاکنون عواقب زیادی بر اقتصاد جهانی نداشته، اما تحولات را از نزدیک زیر نظر دارد.

سخنرانی‌های امیرعبداللهیان و سفیر اسرائیل در سازمان ملل

وزیر خارجه ایران جمهوری اسلامی در یک سخنرانی در سازمان ملل اعلام کرد که ایران خواهان گسترش جنگ اسرائیل و حماس نیست.

حسین امیرعبداللهیان با این حال افزود در صورت ادامه «نسل‌کشی» در غزه، آمریکا از «این آتش» در امان نخواهد بود.

وزیر خارجه جمهوری اسلامی گفت که ایران آمادگی دارد برای آزادی گروگان‌های غیرنظامی که حماس در اختیار دارد، اقدامی انجام دهد. او افزود: «حماس آماده آزادی گروگان‌های غیرنظامی است و دنیا باید به اسرائیل فشار بیاورد که ۶ هزار فلسطینی آزاد شوند.»

ابو عبیده، سخنگوی شاخه نظامی حماس، روز پنجشنبه گفت این گروه شبه‌نظامی تخمین می‌زند حدود ۵۰ نفر از کسانی که نیروهای حماس طی حمله به اسرائیل به اسارت گرفتند، طی حملات اسرائیل به غزه کشته شدند.

نماینده اسرائیل در سازمان ملل نیز حین سخنرانی‌اش در نشست اضطراری مجمع عمومی این سازمان، با نشان دادن ویدیویی، اقدامات حماس را مانند اقدامات نازی‌ها در ارودگاه‌های آشویتس دانست.

او گفت: «آنچه می‌بینید آشویتس نیست، اسرائیلی‌هایی‌اند که توسط حماس سلاخی شدند و زنده سوزانده شدند.»

نماینده فلسطین در سازمان ملل در سخنرانی در نشست فوق العاده مجمع عمومی سازمان ملل گفت که اسرائیل ۱۷۰۰ زن را در نوار غزه کشته است.

نماینده فلسطین در سازمان ملل گفت که اگر بمباران غزه متوقف نشود، ممکن است درگیری در منطقه گسترش یابد.

در همین حال، اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس، گفت: در بیستمین روز از این جنگ تایید می‌کنیم که مقاومت در غزه به خوبی پیش می‌رود.

هنیه خاطرنشان کرد که اگر اسرائیل حملات را متوقف نکند، «منطقه از کنترل خارج می‌شود.»

سازمان ملل هشدار داد نوار غزه در آستانه اتمام سوخت قرار دارد و این سازمان مجبور به کاهش شدید تلاش‌های امدادی خود در قلمرو تحت محاصره اسرائیل شده است.

از سوی دیگر، شورای امنیت سازمان ملل متحد باز هم در رسیدگی به موضوع جنگ اسرائیل و حماس ناکام ماند. قطعنامه‌های رقیب آمریکا و روسیه در شورای امنیت به تصویب نرسیدند.

لین هستینگز، هماهنگ‌کننده کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل در فلسطین در بیانیه‌ای اعلام کرد که هیچ جایی در غزه «امن نیست».

آژانس امدادرسانی برای آوارگان فلسطینی هم اعلام کرد که غزه به گورستانی برای ساکنان گرفتار در بین جنگ و محاصره تبدیل شده است

اسرائیل به تازگی از مردم شمال غزه خواسته بود به سمت جنوب حرکت کنند.

نشست رهبران اروپا در مقر اتحادیه اروپا درباره جنگ اسرائیل و حماس

اولاف شولتز روز پنجشنبه پیش از این نشست در بروکسل به خبرنگاران گفت: «همچنین مهم است که اجازه دهیم کمک‌های بشردوستانه وارد (غزه) شود».

او افزود که غیرنظامیان غزه نیز قربانیان حماس هستند و همچنین برای جلوگیری از گسترش درگیری غزه به منطقه باید تمام اقدامات انجام شود.

رهبران اتحادیه اروپا پیش‌نویس بیانیه‌ای را برای تصویب در نشست بروکسل آماده کردند و خواهان وقفه بشردوستانه برای ارسال کمک‌های بشردوستانه به غزه شدند.

تداوم حملات اسرائیل به غزه، کرانه باختری و مواضع حزب‌الله

روز پنج‌شنبه چهارم آبان ارتش اسرائیل اعلام کرد در ۲۴ ساعت گذشته به ۲۵۰ هدف حماس حمله هوایی کرده است.

زیرساخت‌های گروه مسلح حماس، مقرهای عملیاتی و چاه‌ها و تونل‌های پرتاب‌کننده موشک از جمله این اهداف بوده‌‌اند.

ارتش اسرائیل همچنین گفت به مواضع پرتاب موشک حماس در خان یونس حمله کرده است و در ادامه از بازداشت ۴۶ عضو دیگر حماس در کرانه باختری خبر داد.

پلیس اسرائیل خبر داده که تاکنون جنازه ۸۰۸ غیرنظامی حمله حماس شناسایی شده‌اند.

در لبنان، حزب‌الله از کشته شدن دو نیروی دیگر خود در جنوب این کشور خبر داد.

ارتش اسرائیل اعلام کرد پنج هسته دیگر حزب‌الله را در جنوب لبنان منهدم کرده است.

آخرین وضعیت گروگان‌های اسرائیلی

صالح العاروری، معاون دفتر سیاسی حماس مستقر در لبنان درباره گروگان‌های این گروه گفت که خارجی‌ها «مهمان» هستند اما گروگان‌های اسرائیلی با زندانیان حماس در اسرائیل مبادله خواهند شد.

او درباره دیدار خود با حسن نصرالله گفت: «نبرد ما نبرد حزب‌الله هم هست.»

بر اساس آخرین به روزرسانی‌ها در روز پنج‌شنبه، گروگان‌هایی که نیروهای حماس با خود به غزه برده‌اند ۲۲۴ نفر هستند؛ از جمله خارجی‌هایی که گمان می‌رود در جریان تهاجم حماس اسیر شده‌اند.

حماس تاکنون تنها چهار گروگان را آزاد کرده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

تیتر اول با نیوشا صارمی
جهان‌نما
چشم‌انداز
اقتصاد و بازار

شنیداری

پادکست‌ها